Denna nyhet är äldre än 6 månader

Premiär för Smoovits första leveranser till Göteborg city

Framtidens transporter kommer att vara säkrare, renare och effektivare. Det är forskningsprojektet Smoovit ett exempel på.

Godstransporter till städer bidrar till utmaningar i form av trafikstockningar och sämre miljö i innerstäderna men är också en förutsättning för en attraktiv stad. Studier visar att en stor andel lastbilar som levererar in till citykärnan inte lastar fullt, ungefär 90 procent av trafiken står för bara en tredjedel av godset.

Det smarta logistiksystemet innebär samlastning av transporter in till Göteborgs innerstad, och den 15 februari var det premiär för den allra första samlastningen.

Trafikverket deltar tillsammans akademi och industri för att utveckla och implementera en digital tjänst för att lösa problemet. Premiären för Smoovit innebär starten för ett större test av såväl system som affärsmodell i verklig miljö. 

Projekt som kan förbättra trafikmiljön

Under våren etableras den första hubben för samlastning utanför Göteborgs stad och förhoppningen är att även kunna erbjuda andra lokala aktörer att vara med och testa lösningarna.

– Det här är ett mycket spännande projekt som kan ge stor nytta för trafikmiljön dels i men även runt omkring våra städer. På sikt är tanken att lösningarna ska implementeras även på andra platser än Göteborg, berättar, Christer Strömberg, utredningsledare i Trafikverket.

Mer information om Smoovit

Smoovit är ett forskningsprojekt till hälften finansierat av Vinnova. Bakom projektet står ett konsortium med 11 medlemmar med koppling till transportindustrin. I projektet ingår: Trafikverket, Volvo Group, DHL, Best, Pling, GLC, Velove, Nordstan, Trafikkontoret Göteborgs stad, RISE och IVL.

Forskningsprojektet gick tidigare under namnet ”SMOOTh”.