Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Forskning och innovation

Resor och transporter är nödvändiga för att vårt samhälle ska fungera. Vi vill kunna välja var vi vill bo och ändå kunna ta oss till jobb och utbildning, resa till släkt och vänner, göra affärer och resa på semester.

Maten ska till butikerna, malmen till stålverken och skogen till pappersbruken. Men det finns många utmaningar som måste lösas. Resor och transporter ska fungera i snabbt växande storstadsregioner men också i glesbygd. Transportsystemet ska vara säkert, energieffektivt och ta hänsyn till miljö och hälsa. Näringslivets transporter ska vara effektiva och ändamålsenliga.

Tillsammans med aktörer inom akademier och näringsliv deltar och driver Trafikverket olika forskningsprojekt för att söka lösningar på våra utmaningar.

Målsättningen är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt samtidigt som vi skapar förutsättningar för tillväxt och välfärd.