Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Forskning och innovation

Resor och transporter är nödvändiga för att vårt samhälle ska fungera. Vi vill kunna välja var vi vill bo och ändå kunna ta oss till jobb och utbildning, resa till släkt och vänner, göra affärer och resa på semester.

Sverige står inför en stor utmaning för att ställa om till ett hållbart och tillgängligt transportsystem där ingen dör på grund av utsläpp, buller eller trafikolyckor och där transporterna är fossilfria. Vi vill också ha ett transportsystem som är inkluderande, jämställt och bidrar till minskade sociala klyftor.

Utmaningarna är många och Trafikverket har tillsammans med de övriga transportmyndigheterna under lång tid haft en central roll i att bygga upp väl fungerande forskningsmiljöer som ger ett stöd för utveckling av transportsystemet. De spänner över en rad olika forskningsområden.

Med nya lösningar, inte minst genom digitaliseringen, kan vi bidra till en effektiv planering av resor och transporter i ett säkert men också hållbart transportsystem.

Målsättningen är att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt samtidigt som vi skapar förutsättningar för tillväxt och välfärd.