Grå färgplatta med texten: Gällande lagstiftning

Gällande lagstiftning

Det är den europeiska kemikalielagen Reach och byggproduktförordningen som styr över hur farligt innehåll i byggvaror ska redovisas.

REACH – EU:s kemikalielag

Om du tillverkar, importerar eller distribuerar varor ansvarar du för att de uppfyller kraven i den europeiska kemikalielagen Reach. Reach innehåller en förteckning över 200 särskilt farliga ämnen som måste redovisas. Den kallas för kandidatförteckningen.

De ämnen som är med i kandidatförteckningen har egenskaper som kan medföra allvarliga och bestående effekter på människors hälsa och miljön, så kallade särskilt farliga ämnen, SVHC-ämnen. Det är ämnen som:

  • är cancerframkallande (kategori 1A eller 1B)
  • skadar arvsmassan (mutagena i kategori 1A eller 1B)
  • stör fortplantningsförmågan (reproduktionstoxiska i kategori 1A och 1B)
  • är långlivade, bioackumulerande och toxiska (så kallade PBT-ämnen)
  • har andra särskilt farliga egenskaper som anses vara lika allvarliga som de ovan, till exempel hormonstörande.

Om en vara innehåller mer än 0,1 viktprocent av ett ämne som finns på kandidatförteckningen ska du som är leverantör av varan lämna information till mottagaren om hur den används på ett säkert sätt.
Reach artikel 33 och kandidatförteckningen (kemi.se)

Byggproduktförordningen

Enligt byggproduktförordningen ska tillverkaren redovisa de väsentliga egenskaperna hos harmoniserade byggprodukter. Egenskaperna ska redovisas i en prestandadeklaration och CE-märkning. Redovisningen baseras på en harmoniserad standard som tagits fram på uppdrag av EU-kommissionen.

De standarder som finns i dag saknar i stor utsträckning möjlighet att redovisa byggprodukternas kemikalieinnehåll. Sverige arbetar med att påverka på EU-nivå så det ska bli möjligt i framtiden.

Byggproduktförordningen (artikel 6.5) hänvisar till Reach artikel 31 och 33. Artikel 33 innebär att tillverkaren av en vara ska informera om varan innehåller något av de särskilt farliga ämnen som finns på kandidatförteckningen. För byggprodukter ska informationen ges tillsammans med prestandadeklarationen, till skillnad från andra typer av varor där sådan information endast behöver lämnas på begäran.
Byggproduktförordningen (boverket.se)

Ny regel om anmälan av farliga ämnen i varor finns i Avfallsdirektivet 2008/98/EG

När varor blir avfall kan förekomsten av farliga ämnen göra avfallet olämpligt för återvinning och recirkulering. Leverantörer av varor ska från och med januari 2021 anmäla förekomsten av särskilt farliga ämnen i varor i SCIP-databasen. Informationen om förekomst av farliga ämnen finns därmed tillgänglig under varornas hela livscykel inklusive i avfallsledet. Det nya lagkravet baseras på nya bestämmelser i EUs avfallsdirektivet som till stor del hänvisar till Reach artikel 33 angående leverantörens informationsplikt. Kravet har implementerats i Kemikalieinspektionens författningssamling KIFS 2017:7 om kemiska produkter och biotekniska organismer och syftar till att minska andelen avfall som innehåller särskilt farliga ämnen.

SCIP är en förkortning av Substances of Concern In articles, as such or in complex objects (Products).

Kort om anmälan av ämnen i varor till SCIP-databasen (kemi.se)

Ansvariga myndigheter

Kemikaliinspektionens logotypKemikalieinspektionen är en tillsynsmyndighet som ska bevaka att företagens och samhällets kemikaliekontroll sköts på ett bra sätt.
Kemikalieinspektionen (kemi.se)

Boverkets logotypBoverket är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende och har bland annat ansvar för krav på byggnader till skydd för människors hälsa och miljö. Boverket ansvarar för genomförandet av byggproduktförordningen i Sverige. Boverket.se