Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En uppslagen bok.

Certifieringsprov, bokning och utbildningar

Här hittar du all information du behöver för att registrera, boka och genomföra certifieringsprov.

Om du arbetar på vägarbeten som har upphandlats av Trafikverket så omfattas du av kompetenskraven inom Arbete på väg. Trafikverket planerar att, inom en relativt snar framtid, bli hårdare i uppföljningen av dessa krav där avvikelser kommer leda till viten. Via länkarna till höger kan du själv läsa om kompetenskraven i steg 1, 2 och 3. Kontrollera därför redan idag med din arbetsgivare och tala med Trafikverkets representanter i de projekt som du arbetar i så du inte missar att uppfylla några krav som ställs på dig. Än så länge så finns tid att göra certifieringsprov, om du omfattas av detta krav, även om kötiden till provtillfälle hos Förarprov kan vara längre nu på sommaren. Vänta inte till dess det finns risk att ni får vite för att du inte uppfyller rätt kompetenskrav, säkerställ att du har rätt kompetens idag och var rädda om er i sommartrafiken.

Registrera, boka och genomföra certifieringsprov

OBS: Du måste ha samma registrerade ID06-kort när du bokar provet som när du skriver provet. Om du byter ID06-kort under tiden mellan bokning  och prov så måste allt bokas om i samband med att du får det nya kortet. Då måste du alltså gå in och avregistrera ditt gamla ID06-kort, registrera det nya samt boka av och på nytt boka (samma) provtid hos Förarprov. Gör du ej detta så kommer ”hinder för prov” att föreligga och du kommer nekas att skriva provet, vilket vore olyckligt.

Förenklad lathund:

Nedan hittar du en mer utförlig lathund som vi rekommenderar att du använder om du inte gjort detta innan. Obs! Läs alla punkter nedan innan du påbörjar bokningen. Klicka på plustecknen (+) för att läsa varje punkt.

Lathund och instruktion om certifieringsprov