Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

En uppslagen bok.

Certifieringsprov, bokning och utbildningar

Här hittar du all information du behöver för att registrera, boka och genomföra certifieringsprov från och med 1 april 2019.

För att hantera de långa kötiderna till certifieringsprov så kommer Förarprov på flertalet orter lägga ut fler provtillfällen per dag. Detta kommer att generera fler provplatser under maj och juni månad. Under den tid bedömer vi att behovet av certifieringsprov för säsongsarbetare är som störst. Dessa nytillkomna provtillfällen ska innehålla platser som, längre fram än 7 dagar innan provtillfället, är öronmärkta för yrkesprov (certifieringsprov APV och Vinter räknas till dessa). Förhoppningsvis kommer detta ge effekt och att kötiderna kortas.

Förarprov följer effekterna av denna åtgärd för att se om fler åtgärder behövs. Om det är någon utbildare eller entreprenör som har en grupp individer vilka är i akut behov av certifieringsprov kort tid innan startdatum. Vi kommer tyvärr inte att kunna hjälpa enstaka individer, bara grupper om minst 3 personer på samma ort. Skicka ett mejl till oss med följande information via formuläret under Kontakta oss på den här webbsidan så ska vi försöka hjälpa till:

  • antal personer
  • vilken ort provet önskas göras på
  •  vilket eller vilka prov som önskas göras
  • kontaktuppgifter 

Angående TDOK 2012:86, version 4 – Trafikverkets tekniska krav på Arbete på väg: I dagsläget så bygger samtliga certifieringsprov på version 3 av detta regelverk (för de aktuella certifieringsfrågor som avses). Samverkan med branschen pågår avseende rutin för hantering av certifieringsprov i samband med regelförändringar. Under tiden gäller principen att ingen förändring sker mot annat än att vi i god tid informerar om det här. Mer information kommer publiceras på denna sida inom kort.

Angående TSFS 2019:074: Transportstyrelsen kommit med en ny föreskrift som ersatt äldre kravdokument inom Arbete på väg. Vissa krav och regler har ändrats, vilket också påverkat innehållet i våra certifieringsprov. Mot denna bakgrund så har vi vidtagit de åtgärder som beskrivs i dokumentet nedan.
Anpassning av frågor i certifieringsprov till Transportstyrelsens nya förskrift TSFS 2019:74 (pdf-fil, 401 kB)

Trafikverkets certifieringsprov kräver att du har ID06-kort av typen version 2. Sedan den 20 Juni så tillhandahåller vi inte support av ID06 kort version 1.

Registrera, boka och genomföra certifieringsprov

Förenklad lathund:

Nedan hittar du en mer utförlig lathund som vi rekommenderar att du använder om du inte gjort detta innan. Obs! Läs alla punkter nedan innan du påbörjar bokningen. Klicka på plustecknen (+) för att läsa varje punkt.

Lathund och instruktion om certifieringsprov