Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Trafikavtal

Trafikavtal innebär att Trafikverket betalar ersättning till trafikföretag för interregional kollektiv persontrafik med flyg, tåg, båt eller buss. Trafiken ska vara transportpolitiskt motiverad.

Avtalen gäller delar av landet där det inte finns kommersiella förutsättningar att driva kollektivtrafik. Trafikverket ansvarar även för statens avtal om linjesjöfarten till Gotland.Syftet med att teckna trafikavtal är att avhjälpa brister i tillgängligheten med flyg, tåg, båt och buss i hela landet.

Trafikverket utreder om det finns sådana brister som kan avhjälpas genom kompletterande kollektivtrafik som inte bedrivs av trafikhuvudmännen (länstrafikbolagen) och som inte kan köras på helt kommersiella villkor.

Om vi då ser att det behövs kan vi sluta avtal med ett eller flera företag eller med en regional trafikhuvudman, som får ersättning för att driva trafiken.